Is

Man skal passe på med at råbe pas på,
men dette her forskrækkede mig. 


Oskar og jeg ledte efter en ny is opskrift, som vi kunne teste i en af de nye isforme her i www.kitchen4kids.dk

Oskar tog sin skole Ipad. Nu kan Oskar ikke læse super godt endnu, så han klikker som alle andre børnehaveklassebørn over på Googles billeder. Han indtaster is, for det er jo det, vi leder efter.

På den første søgeside* kommer han til at møde noget ukendt, nemlig IS uniformerede mænd med pistoler for panden af mennesker på knæ eller vrede i demonstrationer.

Der er dog en sød uskyldig Tophat is som resultat nr. 6. Slår man det beskyttede googlefilter til, så kommer den søde Tophat som nr. 4, men stadig overhalet indenom af våben og vrede mennesker.

Is som før var ren uskyldighed (med mindre den er kaloriefyldt), er nu tildækket. Is er det første danske ord, man lærer at stave til. De små på 3 år kan stave til is. Og de 3-5 årige taster ivrigt på ipad-tastaturet. De vil vise, at de kan skrive.

Lykken er is 

isDer er langt til is lykken, selv bogen Lykken er is omgivet af iskolde billeder

Beskyttet søgning

Havde vi glemt at sætte beskyttelseshætten på, før vi skrev? Det var sat til.  Forsøgte endda indtastning af linkadresser til sider, som Oskars Ipad fremover ikke må vise fx. Localeyes.com eller Ekstrabladet.dk eller TV2 news. Det virker på tekstsøgninger, men ikke på billedsøgningerne.

Desværre er der heller ingen is-lykke ved kun at søge på danske resultater. 

En søgning på is via YouTube kunne være endnu værre, med levende billeder, men her er vi heldige fordi is er på engelsk et udsagnsord. Der er bare det, at der vises næsten ingen is med engelsk søgning...

Var han alene med sin Ipad?

-Nej, alt var pædagogisk korrekt med mig ved hans side (ikke noget med, at vi havde vasketøj eller frikadeller i hænderne, og vi så brugte en Ipad, som børnepasser  (som de fleste af os kunne finde på at gøre gøre en travl mandag kl. 17.30 - selv om vi ikke helt indrømmer det). 

Jeg blev forbløffet over søgeresultatet poppede op, og flåede panisk IS-allergisk hans Ipad ud af hånden på ham. Men han var vildt nysgerrig. Hvad var det jeg panikkede over? Det var spændende og farligt. Hvorfor måtte han ikke se det? Efter et hysterisk anfald (eller var det to et fra ham og et fra mig) fik jeg forklaret, at det ikke var godt for ham, at se det. Svært at sætte ord på terrorisme for en dreng på 7 år. 

Jeg leger jo bare

Han lyttede... - et øjeblik.  Nu ville han lege, at han var terrorrist. Ville jeg tillade ham at lege den leg? Uetisk syntes jeg først, men børn leger jo oplevelser og følelser for at forstå dem. Jeg fortalte ham, at jeg ikke kunne li den leg. "Jamen jeg leger jo bare mor"... Så jeg ignorerede, da han senere pakkede et plastik-lege-gevær med på tur, og mit håb er, at legen er leget færdig.. Måske er det ikke anderledes end, når man ellers leger krig..? Måske mangler jeg fjer for at forstå det.

Hønemor

Er jeg ikke bare lidt overbeskyttende hønemor med for lidt fjer? Så vi andre ikke også krigsting, da vi var små? Og mon de helt små overhovedet forstår, det de ser? Bliver de overhovedet skræmt af det? Det er jo bare billeder

Jeg mener bestemt ikke, vi skal overbeskytte børn, men vise dem den verden de er del af. Men jeg mener ikke, at  små børn skal se sådanne billeder (uanset om man er er for eller imod noget). Om det er teknisk muligt at filtrere dem ud, tror jeg ikke. Måske forstår helt små børn det ikke, men den dag de forstår, at en pistol for panden ikke er leg, så kan de blive bange. Særligt hvis de ikke ved, hvordan de kan forholde sig til det.

Tip til is-søgning 

  • Hold øje med hvor på nettet ungerne hopper hen
  • Vær sammen med de helt små, når de googler
  • Tal med børnene om ikke at klikke længere ind på disse billeder
  • Tal med dem, om det de har set
  • Lær dem straks at stave til ispind eller isdessert, så er is-lykken nemlig tilbage igen, og der er tusindvis af lækre isdesserter der ude!

Du kan finde flere gode råd på Red Barnet

*Google viser 23.000.000.000 resultater på søgningen is (så tror da pokker, at det er svært at blive set på Google med is-sager), og de første 3 sider med tekster kommer Premier is, Frisko is og Hansens is, men så går det ellers løs med hætteklædte uhyggeligheder.

Med så et alvorligt emne er der der ingen reklame for produkter på denne side, men klik her så får du alt vi har med is