Knivguide

Vores guide til børneknive, hvilken børnekniv, der passer til hvilken alder og dit barns køkkenfærdigheder

Knivguide til valg af børnekniv

Hvilken børnekniv eller juniorkniv skal jeg vælge?

Vi får meget ofte spørgsmålet om, hvilken kniv til børn man skal vælge. 

Børn skal ikke have sløve knive

Det vigtigste, når det gælder børn og knive er, at de ikke får en gammel sløv kniv fra skuffen. Disse knive er ikke altid 100% sløve. Går det galt, kan en sløv kniv lave grimme ujævne snit. 

Nogle voksne  mener, at man bare giver dem en skarp kniv, for de skal jo lære det!

Men det er lidt som med cykelhjelmen - Tiden er vokset fra unødvendige ulykker, og hvorfor skære fingrene af, når det kan undgåes eller begrænses til rifter i stedet for dybe flænger, som små skarpe urteknive kan lave.

Skal børn skære med skarpt?

Det er altid individuelt, hvilken børnekniv, der passer til det enkelte barn, for hvor meget har dit barn været i køkkenet indtil nu?
En kniv skal vokse med barnet (og den voksnes mod).

De skarpe juniorknive kan godt skære gulerødder over. Juniorknive kan det samme som rigtige voksen knive, men de har ekstra sikkerhed. Sikkerheden er øget ved, at spidsen er afrundet på kniven, så man ikke kan stikke sig eller ramme naboen med knivens spids. Derudover har juniorknivene et ekstra godt håndtag, som sikrer, at kniven ikke skrider.

Hvis et barn er vant til at skære med skarpt, er det ikke en god ide, at få en af de sikre knive, men i stedet en skarp sikker juniorkniv. Se mere nedenfor

Hvad er en sikker børnekniv?

En sikker børnekniv skærer ikke lige så fint som en skarp kniv eller juniorkniv.

Og en sikker kniv til børn kan ikke skære store tykke gulerødder over, evt. skal skære gulerødderne eller store agurker skal skæres i stave først. Hvis en børnekniv kan skære store gulerødder, kan den jo også skære fingrene over. Men de kan godt give rifter - Altså er det ikke legetøj, men rigtige køkkenredskaber.


Se mere nedenfor

Knive til vuggestuebørn eller mindre børnehavebørn

Helt ny med at skære - Høj sikkerhed

Men alle børneknive skal bruges som et køkkenredskab. Det er ikke legetøj og der bør altid være en voksen til stede, når det er mindre børn, der skal skære, for man kan komme til skade selv om sikkerheden er væsentligt forhøjet i fht. skarpe voksen køkkenknive.

Hvis dit barn er helt ny med at skære, og er i alderen 2-4 år, så anbefaler vi KiddiKutter børnekniv, som saver, og savebevægelsern får dit barn lært med Kiddikutteren. Den bevægelse er vigtig at lære, for den bevægelse skal bruges senere til at skære brød, bøffer m.m.

Det kan være svært i starten at save, når man ikke har prøvet det før. Det er også svært, hvis mor eller far (eller pædagogen) forventer, at man blot trykker ned med kniven, for det kan man nemlig ikke med KiddiKutteren, man er nød til at save frem og tilbage for at skære. Men øvelse gør mester.

Kiddikutterbørnekniven er den sikreste børnekniv til de små. De kan ikke komme til skade med den.

Den ser lang ud, men det gør den ikke farlig. Længden er til for at det kan lade sig gøre at save, og den er faktisk ikke mere end ½ cm længere end de øvrige børneknive (det snyder visuelt fordi den er smallere). 

Et andet alternativ er Kinderkitchen børneknive, som anbefales fra barnet er 3 år.

Kinderkitchen designet er skønt og sjovt med hundens hale, som er med til at holde kniven fast i barnets hånd.

Kinderkitchen børneknive kan give en rift/flænge, men ikke dybe flænger som en urtekniv kan gøre det. Kinderkitchen (fra Kuhn Rikon) har designet to børneknive en med tænder og en uden.  Den med tænder er til frugt og grønt og den uden tænder er  til bløde sager f.eks. banan, smør, og så kan den bruges som smørekniv.

Et andet alternativ er familiekniven fra Koziol, som pga. det ergonomiske design, gør det nemt for børn at holde på den.

Børneknive til børnehavebørn og mindre skolebørn

Hvis dit barn er (4) 5 år eller ældre eller har god køkkenerfaring, anbefaler vi WMF børneknivsættet, hvor der også følger en børnepeeler (børne kartoffelskræller) med.

WMF anbefaler selv sættet til børn fra 6 år - og det skyldes at skrælleren er skarp. 

WMF børnekniven er er lidt skarpere end Kiddikutterbørnekniven, og kan lave en overfladisk rids, men ikke dybe flænger (med mindre man virkelig øver sig meget).

WMF børnekniven kræver ikke, at man saver, her kan man trykke ned, som en urtekniv. De bette små takker (kan næsten ikke ses), holder fast i det, som der skæres i, så kniven ikke skrider, og bl.a. derfor er den langt mindre farlig end en urtekniv.

Et andet alternativ til WMF børnekniven er Kinderkitchen børneknive, som nævnt ovenfor

Zyliss plastknivene fra til frugt og salat er også gode til store børnekokke. 

 

Juniorkokke (skolebørn) eller børn,
der har skåret med skarpt før

Hvis dit barn er rutineret i et køkken, og vant til at skære med skarpt, skal du give dit barn sikre, men skarpe børneknive - juniorknive (også selv om de ikke er juniorer)  for ellers vil det være at "gå ned på udstyr".

Vi anbefaler juniokokkekniven fra Opinel eller MAC børnekniv. Juniorknivene er lige så skarpe som de voksnes knive, men håndtag og knivblade er tilpasset børns størrelse, afrundede spidser og diverse tips/håndtag, der styrker motorik og dermed sikkerhed. Plastknivene til frugt og salat er også gode til juniorkokke. 

Hvis junior aldrig har skåret før, er Kinderkitchen og WMF et godt valg, for det er vigtigt, at I starter sikkert.

At skrælle - Skrælleteknik for børn

Vi har lavet en video til dig, der viser hvordan børn kan skrælle sikkert

Husk altid at starte med aflange rodfrugter, ikke runde kartofler og æbler, da de er alt for svære for en nybegynder.
Brug en y-formet skræller og skræl altid væk fra kroppen

Vi anbefaler to grøntsagsskrællere/kartoffelskrællere - begge designet til børn

WMF Wmf sæt - børnekniv & peeler  eller Opinel Petit chef PeelerOpinel

 

 

Bemærk alle vores børneknive og juniorknive er

 • Velegnet til både venstre og højrehånd
 • til brug i opvaskemaskine
 • Gennemførte designs af høj kvalitet 
 • Uden skadelige stoffer som fx. BPA og Phtalater i feks. håndtag

Vi har børneknive fra bl.a. Kinderkitchen, WMF, Koziol og Kiddikutter og vores skarpe juniorknive er fra bl.a. Opinel & MAC 

--------------------------

Guiden er udarbejdet af Dorthe Vogdrup, Kitchen4kids. Sidst opdateret 27.06.2017.

Populær
Populær
 • Rød
 • Pink
 • Grøn
 • Blå
 • Lilla
 • Orange
 • Mørkegrå
 • Støvet pink
 • træ
Populær
Populær
Populær
Populær
Populær
Populær
Populær